Jod jest niezbędnym składnikiem hormonów tarczycy; niskie lub wysokie spożycie może prowadzić do chorób tarczycy. Zaobserwowaliśmy wzrost częstości występowania jawnej niedoczynności tarczycy, subklinicznej niedoczynności tarczycy i autoimmunologicznego zapalenia tarczycy wraz ze wzrostem spożycia jodu w Chinach w kohortach z trzech regionów o różnym poziomie spożycia jodu: umiarkowanie deficytowy (mediana wydalania jodu w moczu, 84 .g na litr), więcej niż wystarczająca (mediana, 243 .g na litr) i nadmierna (mediana, 651 .g na litr). Uczestnicy zapisali się do badania podstawowego w 1999 roku, a podczas pięcioletniej obserwacji do 2004 roku zbadaliśmy wpływ regionalnych różnic w spożyciu jodu na częstość występowania chorób tarczycy. Metody
Spośród 3761 niewyselekcjonowanych osób, które zapisano na początku badania, 3018 (80,2 procent) uczestniczyło w tym badaniu uzupełniającym. Zmierzono poziomy hormonów tarczycy i autoprzeciwciał tarczycy w surowicy oraz jod w moczu i wykonano ultrasonografię tarczycy w trybie B w punkcie wyjściowym i obserwacji.
Wyniki
Wśród osób z lekkim niedoborem jodu, z więcej niż odpowiednim spożyciem oraz z nadmiernym spożyciem, skumulowana częstość występowania jawnej niedoczynności tarczycy wynosiła odpowiednio 0,2%, 0,5% i 0,3%; subklinicznej niedoczynności tarczycy, odpowiednio 0,2%, 2,6% i 2,9%; i autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, odpowiednio 0,2%, 1,0% i 1,3%. Wśród pacjentów z eutyreozą i przeciwciałami przeciwtarczycowymi na początku badania, pięcioletnia częstość występowania podwyższonego stężenia tyreotropiny w surowicy była większa wśród osób z więcej niż wystarczającym lub nadmiernym spożyciem jodu, niż wśród osób z lekkim niedoborem jodu. Wyjściowy poziom tyreotropiny w surowicy wynoszący od 1,0 do 1,9 mIU na litr był związany z najniższą częstością występowania nieprawidłowej czynności tarczycy.
Wnioski
Więcej niż odpowiednie lub nadmierne spożycie jodu może prowadzić do niedoczynności tarczycy i autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.
Wprowadzenie
Sól była jodowana w Chinach od 1996 roku, w wyniku czego spożycie jodu wzrosło w całym kraju. Dane Ministerstwa Zdrowia Chin wskazują, że mediana wydalania jodu w moczu – zastępcza miara spożycia jodu – wzrosła z 165 .g na litr w 1995 r. Do 330 .g na litr w 1997 r. I ustabilizowała się na podobnym poziomie (306 .g na litr) w 1999 r.1 W rzeczywistości, zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Funduszu Narodów Zjednoczonych ds. Dzieci i Międzynarodowej Rady Kontroli Chorób Niedoboru Jodu, 2 po wprowadzeniu środków jodowania, poziomy spożycia jodu przez niektórych mieszkańców Chin były więcej niż wystarczające (mediana wydalania jodu w moczu, 200 do 299 .g na litr) lub nadmierne (mediana wydalania jodu w moczu,> 300 .g na litr). W tym samym okresie obserwowaliśmy rosnącą liczbę pacjentów z zaburzeniami tarczycy.
Aby zrozumieć wpływ zwiększonego spożycia jodu na zdrowie tarczycy, projekt badań nad chorobami tarczycy wywołanymi przez jod został zapoczątkowany w 1999 roku w kohortach w trzech regionach o różnych poziomach spożycia jodu.3-6 Mediana wydalania jodu w moczu wynosiła 84 .g na litr w Panshan, regionie z nieznacznie niedoborem jodu; 243 .g na litr w Zhangwu, regionie o większym spożyciu jodu; i 651 .g na litr w Huanghua, regionie nadmiernego spożycia jodu
[hasła pokrewne: niedoczynność tarczycy a depresja, kwas hialuronowy opole, usg kolana krakow ]
[przypisy: ile kosztują badania wysokościowe, nfz skierowania do sanatorium zwroty, olx kłobuck ]
Comments are closed.
Koszt w aptece bez recepty niecałe 20 zł.
[..] Cytowany fragment: dziecko[…]
Trzeba sie badac i tyle
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: acerola[…]
Ludzie są chronicznie zmęczeni